İşitme Cihazları Nasıl Çalışır?
İşitme cihazları tedavisi mümkün olmayan işitme kayıplı bireylerde çevreden gelen sesleri yükselterek bireylerin duymasını sağlayan tıbbi cihazlardır. İşitme kaybının derecesinin artmasını veya azalmasını sağlamaz. Tüm işitme cihazları toplamda 4 temel bileşenden oluşur ancak işitme cihazlarının model ve kalitesine göre kullanıcıların duydukları seslerin kalitesi de değişmektedir. Bir işitme uzmanı tarafından yapılan cihaz denemelerinde ses kalitesindeki bu farklılık kullanıcılar tarafından kolayca fark edilmektedir. İşitme cihazı ayarı, hangi işitme cihazı modeli seçilirse seçilsin kullanıcıların istek ve ihtiyaçlarına göre bir işitme uzmanı tarafından yapılmalıdır.
İşitme Cihazı Temel Bileşenleri ve Görevleri:
- Mikrofon: Ses enerjisini elektrik enerjisine dönüştürür.
- Amplifikatör: Elektrik enerjisine dönüştürülen sesi yükseltir.
- Hoparlör: Elektrik enerjisini tekrar ses enerjisine dönüştürür.
- Pil: İşitme cihazının çalışabilmesi için gerekli olan gücü sağlar.
İşitme Cihazları Çalışma Prensibi
İşitme cihazlarını temel çalışma prensibi çevreden gelen sesleri yükselterek kulağa iletilen ses seviyesini arttırmaktır. Bu sayede beynin işitme alanına ulaşabilen sinyal seviyesinde artış sağlanmakta ve duyma yetisi artmaktadır.
İşitme cihazları analog ve dijital olmak üzere iki farklı şekilde sınıflandırılır.
Analog işime cihazlarında çevreden gelen ses dalgaları bir mikrofon tarafından toplanarak elektrik sinyallerine dönüştürür. Mikrofondan alınan elektrik sinyalleri amplifikatör ile yükseltilerek hoparlöre iletilir. Hoparlör elektik enerjisini tekrar ses enerjisine dönüştürülür. Ses, boynuz veya kulak içi alıcıya giden ince bir kablo yoluyla hoparlör tarafından dış kulak yoluna ve kulak zarına aktarılır. Orta kulak kemikçileri (malleus, incus, stapes) tarafından iç kulaktan işitme siniri ile beynin işitme ile ilgili olan bölümüne gelerek bireylerin işitmesi sağlanmış olur.
Dijital işitme cihazlarının çalışma prensibi analog cihazlara benzer. Analog cihazlardan farklı olarak dijital işitme cihazları çevreden gelen ses dalgalarını elektrik sinyaline çevirip dijital işlemcide işleyerek dijital sinyallere dönüştürür. Böylece dijital işitme cihazları analog cihazlara oranla doğal seslere daha yakın ve daha net sesler oluşturarak kullanıcıların daha rahat duymalarını sağlamaktadır.
İşitme cihazı almadan önce işitme uzmanı tarafından cihaz uygulaması yapılıp kullanıcıların işitme kaybı tipi, derecesi ve isteklerine göre bir bilgisayar bağlantısıyla cihaz ayarı yapılması gereklidir.
İşitme cihazlarının yeni mikrofon özellikleri ile artık kullanıcıların gürültülü ortamlarda konuşma seslerini ayırt etmesi ve anlaması daha kolaydır.
Eski tip işitme cihazları modelleri çevre gürültüsünün ve konuşma seslerinin çok fazla olduğu ortamlarda sadece önden gelen seslere odaklanmaktadır. Arka planda kalan sesleri kıstığından dolayı beyin kullanıcıların çevredeki ortamı algılayabilmesi için duyması gereken sesleri algılayamamaktadır. Böylelikle kullanıcılar konuşma seslerine doğal bir şekilde dikkatini verememektedirler.
Günümüzde yeni tip işitme cihazların mikrofon özellikleri ve teknolojileri ile birlikte mikrofonlar çevredeki sesleri 360 derece sürekli olarak tarar. Arka plan gürültüsündeki seslere daha az kazanç verip baskılarken kullanıcının odaklandığı konuşma seslerine daha çok kazanç verir. Böylelikle cihaz kullanıcılarının gürültülü ortamlarda konuşma sesini daha rahat duymasını ve anlamasını sağlamaktadır.
BrainHearing ile konuşma sesleri daha kolay anlaşılmaktadır.
Beyne ortamdaki sesler iletilir ve beyin en önemli ses kaynaklarına odaklanabilir. Yeni model işitme cihazlarında yararlanılan Brainhearing ile beynin sesleri anlamlandırma yetisi destekleyecek kadar hassas ve hızlıdır. Böylelikle en karmaşık, gürültülü ortamlarda bile kullanıcılar birden çok konuşmacıya aynı anda odaklanabilmektedirler.
BrainHearing ile işitme cihazları çevredeki sesleri çok fazla yükselterek beyne çok fazla yükleme yapmak yerine beynin sesleri anlamlandırması içim gerekli koşulları sağlayarak beyni desteklemektedir. Böylelikle çevredeki sesleri işitirken beyne binen bilişsel yük hafifletilmiş olduğu için kullanıcılar sesleri duyarken daha az efor sarf eder.
İşitme cihazlarlında kullanılan farklı teknolojiler işitme cihazlarının fiyatını arttırmaktadır. Ancak işitme uzmanı ile birlikte her türlü ihtiyaç ve bütçeye uygun işitme cihazları bulmak mümkündür.
Odyolog Canay Çutur