IP Address: {{ip}}

User Agent: {{useragent}}

Timestamp: {{tsFormatted}}

The full response from Cloudflare: {{response}}

Duyuyorum Ama Anlayamıyorum ™

Duyuyorum Ama Anlayamıyorum ™

İşitme kaybı olan insanlar, aslında sesleri duyduklarını ancak söylenen kelimeleri anlamakta zorlandıklarını ya da kelimeleri karıştırdıklarını söylemektedirler. Gerçekten de işitme kaybı yavaş yavaş ve sinsice ilerlediği için kişilerin işitme kaybını fark etmesi zaman alabilir ve bazı sesleri duydukları için bunun bir işitme kaybı olduğunu kabul etmeleri zor olabilir. Bu nedenle işitme kaybı yalnızca kişileri değil yakınlarını da etkilemektedir. Hatta çoğu zaman işitme kaybı yaşayan kişilerin yakınları daha fazla şikâyet ederek onları duymadıklarına ikna etmeye çalışmaktadırlar. Bu durum karşısında da işitme kayıplı kişiler ‘duyuyorum ama anlamıyorum’ şikayetini yoğun olarak kullanmaktadır. Bu şikâyetler ilk zamanlarda çok büyük sorunlar yaratmaz. Çünkü kişiler, bire bir konuşmaları anlar ve genelde grup konuşmalarında zorluk yaşarlar.

Çünkü işitme; kulakta başlayan, beyinde devam eden ve son bulan bir süreç olduğu için, duyma eylemi sadece seslerin işitilmesi değil aynı zamanda kelimelerin anlamlandırılmasını da kapsar. Bu yüzden ‘duyuyorum ama anlamıyorum’ işitme kaybı şüphesi ve işitme kaybı göstergesi olabilir. Bu şikâyetler görülmeye başladığı zaman işitme testi yaptırılmalı ve eğer bir kayıp varsa erkenden müdahale edilmelidir.  Erken tanı ve tedavi işitme kaybında büyük önem arz etmektedir. İşitme kaybı kalıcı ve devam eden bir süreç olduğu için eğer işitme cihazı kullanılmazsa bu şikâyetler daha da büyüyüp bir bire konuşmaları da etkilemeye başlar.

 

Beyinsel İşitme

İşitme kulakta başlayıp beyinde devam eden ve sonlanan bir süreç olduğu için işitme cihazı teknolojilerinin de buna göre geliştirilmesine ve işitme cihazı ayarlarının da bunu göz önünde bulundurarak yapılmasına önem veriyoruz.

Bu mantıkla oluşturulan BrainHearing™ Felsefesi, 30 yılı aşkın süredir dinlemede beynin doğal süreçlerinin, en iyi şekilde nasıl destekleneceğine dair kapsamlı araştırmalar yaparak işitme cihazı teknolojilerinin gelişimine rehberlik etmektedir.

BrainHearing™ Felsefesinin nihai hedefi;

  • Beynin sesi anlamlandırmasını kolaylaştırmak
  • Dinleme için harcanan çabayı azaltmak 
  • Beynin görevini yerine getirebilmesi için daha iyi koşullar sağlamaktır.

Yapılan yeni araştırmalar* beynin sesi nasıl işlediğine dair daha net kanıtlar sunmakta, bu da BrainHearingTM yaklaşımımıza ve işitme kaybını telafi etme şeklimize yeni bir perspektif kazandırmaktadır.

Bulgular, beynin kolayca çözebileceği ve iyi bir nöral kod (zengin bir sinirsel bilgiyi) sağlayan işitme cihazlarının önemini ortaya koymaktadır.* Bununla birlikte işitme kaybının türü ne olursa olsun, kullanılan işitme cihazı her durumda ilgili tüm seslerin erişilebilir, net, rahat ve duyulabilir olmasını sağlamalıdır. Bu, bütün seslerin tam bir perspektifinin yaratılması ve odaklanmanın sürdürülebilmesi için gereklidir. İşitme cihazının sağladığı nöral kodun kalitesi, işitme kaybı olan kişilerin içinde bulundukları ortamdaki tüm seslere rahat ve dengeli bir şekilde erişmesini sağlar.

Referanslar

*Le Goff, N., Beck, D.L. (2017). Pushing the noise limit: New Opn™ evidence on speech understanding and listening effort. Oticon Whitepaper
Le Goff, N. (2016). Opn Clinical Evidence. Oticon Whitepaper.