En İyi İşitme Cihazı Hangisidir

İşitme cihazı, işitme kaybı yaşayan bireyler için hayatımızda var olan sesleri onlar için işitebilir seviyeye getirip, sesleri alma ve algılamasına yardımcı olan, hayat konforunu arttırmayı amaçlayan teknolojik cihazlardır.
İşitme kaybı varlığında işitme cihazı kullanmak kişinin yaşam kalitesini yükseltecek ve sosyal hayattaki izolasyonunu önleyecek en önemli etkenlerden biridir. Bu nedenle işitme cihazı kullanıcısının istek ve beklentilerine en uygun işitme cihazı bulmak istemesi çok doğaldır. Bu durum da; ‘En iyi işitme cihaz hangisidir?’ sorusuna yönlendirir.
En iyi işitme cihazı nasıl olmalıdır?
İşitme cihazlarında çok farklı marka ve modeller bulunmaktadır. Bunlar arasından nasıl karar verileceği noktasında işitme uzmanları kişilerin;
- İşitme kaybı ve derecesi
- Konuşmayı ayırt etme (duyduğunu anlama) derecesi
- Rahatsız olunan ses seviyesi
- Yaşam koşulları (büyükşehir, köy veya sakin bir kasaba vb)
- Hayat tarzı (çalışan, emekli, aktif sosyal hayat)
- İhtiyaç ve beklentilerine göre işitme uzmanları tarafından belirlenmekte ve önerilmektedir.
Bu detaylar işitme merkezlerindeki işitme uzmanlarının işitme kayıplı bireyler için ‘doğru işitme kaybına, doğru işitme cihazı’ belirleme konusunda oldukça yardımcı olacaktır.
İşitme cihazlarında kanal – bant sayıları ne ifade eder?
Kullanıcıların işitme cihazı seçiminde dikkate aldıkları başlıklardan biri, işitme cihazlarında bulunan kanal ve bant sayılarıdır. Kanal ve bant sayısı kavramları programlama esnasında genellikle birbirlerinin yerine kullanılsa da kanal ve bant sayıları arasındaki temel fark ses işleme özellikleridir.
1Bant sayısı, Bir bant, farklı frekanslardaki ses seviyesini kontrol etmek için kullanılan şeydir. Bu, daha az ses seviyesine ihtiyaç duyulabilecek diğer alanları etkilemeden, işitme kaybının belirli bir alanında daha fazla ses seviyesi ayarlanmasına olanak tanır. İşitme cihazı ne kadar çok bant sunarsa, cihazı işitme kaybınıza sığdırmak için o kadar fazla yer olur.
Kanallar, frekans aralığının ayrı kanallara bölünmesidir. Bu, işitme cihazının gürültüyü konuşmadan ayırt etmesini sağlar. 1Kanal sayısı, da işitme cihazına o kadar ince ayar yapılabilmesini sağlar.
Kanal ve bant sayıları markadan markaya ve kullanılan teknolojiye göre değişkenlik gösterebilmektedir. Cihaz belirleme konusunda kanal-bant sayıları etkili olsa da ‘en iyi işitme cihazı’ sadece bu değerlerle belirlenmez.
İşitme cihazları farklı şekilde, pek çok farklı amaca yönelik özelleşmiştir. Kulak içi işitme cihazlarından kulak arkası işitme cihazlarına kadar geniş bir yelpazede seçenek bulunduran işitme cihazlarından, bireylere en uygun olanına karar veren kişi işitme uzmanıdır. İşitme uzmanı, kişinin işitme düzeyine ve kişisel beklentilerine göre işitme cihazı önerir. Bu durumda uzmanın dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biri işitme testinin doğruluğudur. İşitme testinin doğru yapılmış olması doğru cihazın seçimi ve cihazdan alınabilecek olan verimi doğrudan etkileyen en önemli etkenlerden birisidir. İşitme uzmanı tarafından önerilen bu cihazlardan kişilerin de beğendikleri cihaz temelde yeterliymiş gibi görünse de aslında esas ‘en iyi işitme cihazını’ bulma durumu bundan sonra başlar. Çünkü işitme cihazları yukarıda belirtilen özellikler açısından en iyi, teknoloji açısından en gelişmiş olsa da ‘en iyi işitme cihazı’ işitme kayıplı kişilerin kendi işitme kaybına, ihtiyaç ve beklentilerine göre ayarlanmış, sağlanan kazançlar REM (gerçek kulak ölçümü) ile kontrol edilmiş kısaca ‘kişiselleştirilmiş’ olmalıdır. Dolayısıyla ‘en iyi işitme cihazı’ kişiselleştirilmiş ayarlarla ayarlanmış olmalıdır. Bu ayarlar zaman içerisinde değişen yaşam koşulları, ihtiyaçlar ve işitme kaybı değişiklikleri nedeniyle periyodik olarak takip edilmeli ve güncellenmelidir. Bu noktada işitme cihazı satın alındıktan sonraki ayar, hizmet ve kontroller cihaz bedeline dahil bir paket şeklinde olmalıdır. İdis İşitme Merkezlerinde işitme cihazı bu hizmet paketi şeklinde alınmakta ve kullanıcının memnuniyeti ve cihazı aktif kullanabilmesi çok önemsendiği için bu hizmet sınırsız ve ücretsiz olarak sunulmaktadır.
Doğru şekilde yapılmayan test veya ayar, ayarların kontrol edilmemesi, gürültü eşiği belirlemesi (LDL) ve kazanç doğrulaması (REM) yapılmadan uygulanan işitme cihazı ihtiyaçtan farklı çalışarak kullanıcının memnuniyetsizliğine neden olabilecek ve cihaza karşı negatif bir algı oluşturarak kullanma motivasyonunu düşürecektir.
Kaynak:
1https://www.audiologyonline.com/ask-the-experts/what-optimum-number-hearing-aid-466
ODY. SELMAN İNANÇ