İşitme Cihazı Bakımı Neden Önemli?

Yaz ayları yaklaştıkça işitme cihazlarınız için endişeleniyor musunuz? Günlük yaşantınızı hayatın tüm sesleri ile sürdürmenizi sağlayan işitme cihazlarınızın düzenli olarak bakımının yapılması;
- Uzun süreli sorunsuz kullanımı
- Cihaz içindeki aksamların korunması
- Cihazın ömrünün uzaması açılarından çok faydalıdır.
İşitme cihazları günümüzde “Dijital programlanabilir işitme cihazı” olarak raporlanmakta ve kullanıma sunulmaktadır. Dijital işitme cihazları bir alıcı (mikrofon), bir ses işlemcisi (çip), bir verici (hoparlör) olmak üzere üç adet parçadan oluşmaktadır. İşitme cihazlarında ses işlemcileri cihaz kasasının içinde kapalı olarak bulunur ve diğer iki parçaya göre daha korunaklıdır. Fakat işitme cihazlarınızın mikrofonu ve hoparlörü yukarıda bahsedilen risk faktörlerine maruziyeti daha kolay olabilecek olan bölümlerdir.
Günlük yaşantıda işitme cihazı sıkça;
- Ter
- Kulak kiri
- Toz ve kirlenmeye maruz kalmaktadır.
Ayrıca günlük hayatta sıkça kullanılan parfümler, tıraş losyonları, saç bakım ürünleri ve saç şekillendiriciler içerdikleri kimyasallar bakımından işitme cihazları için birer risk faktörüdür.
Bu maruziyetlerden en çok ‘ter’ cihazın bozulma riski açısından tehlikelidir. Ter, sudan farklı olarak kimyasal tuzlar içeren bir vücut sıvısıdır ve bu nedenle işitme cihazlarınıza zarar verebilir. Özellikle terlemeyi artıran sıcak hava ve spor gibi aktivitelerde cihazın kuru tutulmasına özen gösterilmelidir. Böyle zamanlarda cihaz çıkarılarak pilli ise pil kapağı sonuna kadar açılıp, şarjlı ise şarj aletine yerleştirmeden önce kuru bir mendille kurulanıp olabildiğince serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Duş, banyo öncesi ya da gece uykudan önce de cihazlarınızı çıkarırken de aynı şekilde saklanması önerilir.
İşitme cihazlarında, çağımızdaki birçok diğer teknolojik ürün gibi IP68 (suya ve toza dayanıklılık sertifikası) düzeyinde kaplama bulunmaktadır. İşitme cihazları suya ve toza karşı dayanıklı olsa da su ile temas etmesi önerilmez çünkü ilerleyen zamanlarda oksit oluşumuna ve kalıp ile kullanılan kulak arkası cihazlarda tıkanmalara, ses kayıplarına sebep olabilir.
İşitme cihazınızı nemden korumanın en iyi yollardan birisi de nem alıcı tablet kullanmaktır. Nem alıcı tablet kullanımı için tıklayınız https://www.youtube.com/watch?v=K4-L7m0TUr0&list=PLm4QpEL_Z2azUc1oq3sjf_YdabMuo9GC5
İşitme cihazı modelleri kendi aralarında daha farklı bakım ihtiyaçları duyabilir. Özellikle kanal içi ve ince kablolu kulak arkası (sadece hoparlörü kulak kanalı içine yerleştirilen) işitme cihazları, hortumlu ve kalıplı kulak arkası işitme cihazlarına göre daha özenli bakım ihtiyaçları duyar.
İşitme cihazlarının temizliği açısından en çok dikkat edilmesi gereken etkenlerden biri de serumen adı verilen kulak kiridir. Kulak kanalınızın içine yerleştirdiğiniz kanal içi işitme cihazlarının tüm parçaları ve ince kablolu kulak arkası cihazları kulak kirine maruz kalmaktadır. Bu da cihazın temel aksamlarında tıkanıklık ve uzun süre maruziyette bozulmalara neden olabilmektedir.
Ayrıca işitme cihazlarının, duş ve banyo sonrası saçların ve kulağın içinin iyice kurutulduktan yarım saat sonra kullanılmaya başlanması en doğrusu olacaktır. Kulağın içini bir peçete ya da havlu ile kurulanması yeterli olacaktır, kulak çöpü kullanımı önerilmemektedir.
İşitme cihazlarının günlük hayatta bakımı ve temizliği için;
- her gün kuru bir bezle silinmeli, pil kapağı açık tutulmalı ya da kurulanıp şarj cihazına takılmalıdır
- filtreler yumuşak bir fırça ile hafifçe fırçalanmalı
- haftada 1 nem alıcı tablet kullanılmalıdır.
Ody. Can SİNMEÇ