Ani İşitme Kaybı

ANİ İŞİTME KAYBI NEDİR?
Ani işitme kaybı (AİK), işitmenin tam veya kısmi kaybı ile ortaya çıkan, son 3 gün içinde gelişen, artarda üç frekansta, 30 dB ve üzerinde nedeni belli olmayan sensörinöral işitme kaybına denir. (1)
ANİ İŞİTME KAYBI BELİRTİLERİ
Ani işitme kaybı genel olarak her yaş grubunda görülebilmesine rağmen ileri yaş grubunda (30-60 yaş arası) daha sık görülmektedir. Ani işitme kaybının ortaya çıkışında coğrafi ve ırksal bir özellik bulunmayıp, her iki cinsiyette de eşit sıklıkta görülür. Genelde tek kulakta görülürken nadiren de olsa iki kulakta görülebilir. (2-7)
Ani işitme kaybının başlangıcında kişiler genelde kulakta tıkanıklık, dolgunluk hissi ve kulaklarının çınlamasını tarif ederler. Beraberinde baş ağrısı, değişen şiddette denge bozukluğu veya vertigo eşlik edebilir. (2-7) Bu tip durumları fark ettiğinizde en yakın Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurulması önemlidir.
‘’AİK’’ tanısının konması için kişinin öyküsü son derece önemlidir. Öyküde, son haftalarda geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonu, ototoksik ilaç kullanımı, travma geçmişi, ağır kaldırma veya gürültülü ortamda bulunma durumu, sistemik hastalığı, herhangi bir cerrahi operasyon geçirmiş olup olmadığı sorgulanmaktadır. Ön tanının konduğu hastalarda; odyolojik testler, saf ses odyometri, timpanometri, abr (bera), elektrokokleografi, laboratuar testleri, kraniyal ve temporal kemiğe ait bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme, vestibüler sistem testleri gibi testler yapılmaktadır. (8-9-10)
ANİ İŞİTME KAYBI NEDEN OLUR?
Ani işitme kaybının %10-15’ne bir sebep bulunabilmektedir. Büyük bir çoğunluk ile herhangi bir belirleyici faktör olmaksızın ortaya çıkar. Bu nedenle idiopatik ani işitme kaybı olarak isimlendirilebilir. Ortaya çıkmasında etken olabilecek bazı durumlar arasında stres, viral enfeksiyonlar, enfeksiyöz nedenler, travmatik durumlar, damarsal durumlar gibi etkenler sıralanabilir. (11)
ANİ İŞİTME KAYBI TEDAVİSİ NEDİR?
Ani işitme kayıplarında kendiliğinde iyileşme oranı %65’e kadar çıkmaktadır. Kendiliğinde düzelmediğinde ise AİK tedavisine cevap farklılık göstermektedir. Bu durumdaki kişi tam iyileşebilir, kısmen iyileşebilir ya da hiçbir iyileşme gözlenmeyebilir (6). AİK olan bir kişide hangi tedavinin uygulanacağının karar verilmesi kadar hastanın bilgilendirilmesi ve gerçekçi bir beklenti içinde olması da süreç için önemli bir adımdır (2). Ani işitme kaybı olan kişilerde tedaviyi etkileyen bazı unsurlar vardır. Bunlar arasında en çok üzerinde durulan başlangıçtaki işitme kaybının şiddeti, vertigo ve işitme kaybının başlangıcı ile tedavinin başlaması arasında geçen süredir. (4-5)
Özellikle ilk on günden sonra uygulanan tedavilerde başarı oranı, ilk on gün içinde uygulanan tedavilere göre daha düşüktür (3).
Ani işitme kaybı tedavisinde en çok tercih edilen tedavi seçenekleri kortikosteroidler, vazoaktif ajanlar, antiviral ilaçlar ve hiperbarik oksijendir (6) kalıcı ani işitme kayıplarında ise süreç işitme cihazı ile devam ettirilmelidir.
Bu durumlara ek olarak tuzsuz bir diyet, alkol, sigara ve stresten uzak durmak tüm hastalara tedavi sürecinde önerilmektedir. (11)
KAYNAKÇA
1.O'Malley MR, Haynes DS. Sudden hearing loss. Otolaryngol Clin North Am 2008;41:633- 49. 2.Stachler RJ, Chandrasekhar SS, Archer SM, et al. Clinical practice guideline: sudden hearing loss. Otolaryngol Head Neck Surg. 2012; 146:S1-S35.
3. İnanlı S, Polat Ş, Tutkun A, Batman Ç, Üneri C, Şehitoğlu MA. Ani işitme kayıplı olgularımızda tedavi ve prognozun retrospektif analizi. Türk Otolaringoloji Arşivi 2002;40(3):196-200.
4. Byl FM Jr. Sudden hearing loss: eight years’ experience and suggested prognostic table. Laryngoscope 1984;94(5 Pt 1):647-61.
5.Çelik O, Gök Ü, Yalçın S, Yanık H, Hançer A, Kaygusuz S ve ark. Ani işitme kayıplı hastalarımızın retrospektif analizi. KBB İhtisas Dergisi 1997;4(1):39-42.
6. Özel, H.E., Genç, S., Özdoğan, F., Esen, E., Selçuk, A., (2014). Ani işitme kaybının kanıta dayalı tedavisi. Kocaeli Tıp Dergisi,3(3), 39-47.
7. Kayhan FT, Kaya KH, Yazici ZM, Goksoy H, Biskin S, Erdur O. Bilateral sudden sensorineural hearing loss as a first sign of chronic myeloid leukemia. Case report. Int Adv Otol 2010;6:288-90.
8. ÇimĢit M. Hiperbarik Tıp. Eflatun Yayınevi, 2009, 1.Basım, Ankara, s:380
9. Aydoğdu Z, Yıldırım G, Kumral TL, Saltürk Z, Uyar Y. Ani idiopatik sensorinöral iĢitme kayıplarında tedavi prosedürleri. Okmeydanı Tıp Dergisi. 2017;33(1):37-42
10. Toroslu T, Erdogan H, Caglar O, Guclu O, Derekoy FS. Comparison of Different Treatment Methods for Idiopathic Sudden Sensorineural Hearing Loss. Turk Arch Otorhinolaryngol. 2018;56(4):226- 32.
11. Kalcıoğlu T.,Özturan O.,Öncel S.,Aktaş D.,Miman M.,Ani İşitme Kaybı. Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi 7(1): 92-98, 2000
Ody. İlayda Melek Uyumaz