İşitme Cihazı Kulanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İşitme cihazı; işitme kayıplı kişilerin işitmesine yardımcı olması için kullandıkları, etraftaki sesleri yükselten konuşmayı anlamaya yardımcı teknolojilerle donatılan medikal cihazlardır. Ülkemizde ise işitme cihazı satışı, ruhsatlı işitme cihazı satış ve uygulama merkezleri tarafından yapılmaktadır. İşitme cihazlarının kişiye uygun bir şekilde ayarlanmasıyla ve kişilere satışıyla ilgilenen meslek grubunda ise odyolog ve odyometristler yer almaktadır.
İşitme cihazı kullanımına, işitme kaybı olan ve medikal tedaviyle çözülemeyen kişiler adaydır. İşitme cihazları kişilerin; işitme testinin sonuçlarına, kulak yapılarına, ince-kaba motor becerilerine ve teknoloji ihtiyaçlarına göre seçilmelidir. Bu seçim sonucunda da işitme cihazlarının ses ayarları kişiselleştirilmiş bir şekilde ayarlanmalıdır.
İşitme cihazı alırken en önemli nokta işitmenize uygun bir işitme cihazı seçmektir. Eğer cihaz işitmenize uygun olmazsa duymakta zorlanırsınız, cihaz ötmeler yapmaya başlar ya da ayarlama yaparken cihazdan istenen verim alınmaz. Yapılan işitme testi sonunda kişinin ihtiyaçları kadar işitme uzmanının yönlendirmesi burada devreye girmektedir. İşitme cihazı seçerken işitme kaybınızın şiddeti, tipi, şekli hepsi önem kazanır. İşitme cihazları kulak içi ve kulak arkası olarak ikiye ayrılır. Her ne kadar günümüzde kulak arkası cihazlar çok az görünse de bazı kullanıcılar her şeye rağmen kulak içi cihaz kullanmak için daha motivedir. Burada önemli olan işitme kaybınızın kulak içine uygun olmasıdır. Çünkü kulak içi işitme cihazları kulak arkasına göre daha güçsüzlerdir. Bu da işitme kaybınız orta derecenin üstüne çıkmaya başladığı zaman kulak arkası işitme cihazı, işitme cihazından alınan verimi maksimize edecektir.
İşitme cihazı satın aldıktan sonra da işitme cihaz merkeziyle olan ilişkiniz bitmez, aslında yeni başlıyordur. Çünkü işitme, dinamik bir süreçtir. Zamanla değişim gösterebilir. Kişilerin sosyal yaşantıları değişebilir. Tüm bu değişiklikler kapsamında işitme cihazlarının ayarlanmaları yapılmalıdır. Bu yüzden işitme cihazı kullanmak aslında bir süreçtir. Çünkü kişiler işitme cihazı kullansın veya kullanmasın yılda en az bir kez düzenli olarak işitme testi yaptırmalıdır. İşitme cihazı kullanıcılarında bu daha da önemlidir, çünkü işitme cihazlarının ayarları bu testler sonucunda yenilenmesi gerekir.
İşitme cihazları, kullanıcıların konforlu bir şekilde duymak için satın aldıkları cihazlardır. İşitsel uyaranlar her zaman kulağımıza gelmektedir bu yüzden kullanıcı günün uyumadığı her saatinde işitme cihazı kullanması gerekmektedir. Kullanıcılar, işitme cihazlarını takıp çıkarabilmeli, pillerini değiştirebilmelidir. Kısacası işitme cihazları kullanıcıların hayatlarına konfor katmalı ve kullanıcıların ince-kaba motor becerilerine göre cihazlandırılmalıdır.
İşitme cihazları küçük olmasına karşın, üstün teknoloji barındırmaktadır. Bu teknoloji kişilerin gürültüde anlama becerilerini, seslerin nereden geldiğini, konuşmayı ayırt etme becerilerini ve hayata daha sıkı bağlanmalarını artırmaya yardımcı olur. Tam olarak burada da işitme uzmanının rolü devreye girer. Kişiye uygun cihaz seçiminde sosyal yaşantısı göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü işitme cihazlarında geliştirilen tüm teknolojiler kişiler her ortamda daha rahat duymasını ve anlamasını sağlamak içindir.
Ody. Emre Furkan Karaca