11.06.2020

Yaz Aylarında İşitme Cihazı Kullanımında Tavsiyeler

Yaz Aylarında İşitme Cihazı Kullanımında Tavsiyeler

İşitme cihazı kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır.  Bunlardan bir tanesi işitme cihazının bakımıdır. İşitme cihazları hassas ve elektronik ürünlerdir. Bu nedenle ter, toz, nem gibi etkilerden uzak  tutmak gerekir. Özellikle yaz aylarında çok fazla terleme olduğundan dolayı cihazlar neme maruz kalabiliyor. Bu durum işitme cihazında oksitlenmelere sebep olabilir. Bu nedenle yaz aylarında cihaz kullanırken daha özenli ve dikkatli olmalıyız.

Gün içerisinde cihazları ara ara dinlendirmek gerekir.  Eğer çok fazla terleme oluyorsa cihazın çıkarılması tavsiye edilir.

Mutlaka işitme cihazları için nem alıcı tablet kullanılması gerekir. Nem alıcı tabletlerin kullanım süreleri ortamdaki neme göre değişkenlik gösterir. Özellikle  nemin yoğun olduğu illerde yaşayan kullanıcıların yaz kış nem alıcı kullanması gerekmektedir. Nem alıcı tabletleri işitme merkezlerinden temin edilebilirler. Peki nem alıcı tabletin ömrünün bittiğini nasıl anlarız?  Nem alıcı tabletler genellikle kavun içi renginde olur. Bu renk zamanla açılır boz bir renge döner. Mevcut rengini tamamen kaybettiğinde nem alıcı tabletin ömrü bitmiş demektir. Nem alıcı tablet kullanırken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta da cihazın ve nem alıcı tabletin konulduğu kutudur. Nem alıcı tabletin olduğu kutu kesinlikle hava almamalıdır. Hatta bunun için hava aldırmayan nem alıcı tabletin konulduğu kutular vardır.  Buradaki amaç kutunun içerisindeki havaya dışardaki havanın nüfuz etmemesidir. Bu durum nem alıcı tabletin ömründe etkili olur. Kutunun hava alması nem alıcı tabletin ömrünün azalmasına sebep olur.

Özellikle tatil zamanlarında kullanılan güneş kremlerinin, spreylerin işitme cihazlarıyla kesinlikle temas etmemesine dikkat edilmelidir. Temas halinde bu durum cihazın mikrofon veya hoparlörünün tıkanmasına, dolayısıyla bozulmasına neden olabilir.

Yaz bitiminde işitme cihazını mutlaka servise gönderilip bakım yaptırılmalıdır. İşitme cihazlarının garanti süresince teknik bakımları ücretsizdir. Bu sebeple yıl en az 1 veya 6 arayla yılda 2 kere servise gönderilip bakım yapılması gerektiğini her kullanıcımıza hatırlatıyoruz .

Yaz aylarında işitme cihazının pil kapağında oluşabilecek paslanmalara karşı, kullanılmayan zamanlarda  cihazların pil kapaklarını açmayı unutmamak gerekir.

İşitme cihazının boynuzunda nemden dolayı oluşabilecek buharlanmalar seste kesilmelere veya ses kaybına sebep olabileceğinden kulağımızı ve işitme  cihazını havalandırmak gerekir. Böyle bir durumda karşı karşıya kalındığında  işitme cihazının boynuzunu kulak kalıbının hortumundan ayırıp nemi kurutmak gerekmektedir.

Kulak içi cihaz kullananların işe kış aylarına göre daha sık filtresini değiştirmeleri gerekmektedir. Terlemeden dolayı oluşabilecek tıkanıklık cihazın bozulmasına neden olabilir.

İşitme cihazlarını uzun süreli kapalı sıcak ortamlarda bırakmamaya özen gösterilmelidir.

Havuza veya denize girmeden önce işitme cihazları mutlaka çıkartılıp kutusuna konulmalıdır. Daha sonrasında tekrar cihazları takarken kulağımızı ve kulak çevresini iyice kurulayıp ondan sonra işitme cihazını takılması gerekmektedir.

Cihazın nemden ıslandığını gördüğünüz zaman işitme cihazının mendili ile kurulanmalıdır. Kesinlikle saç kurutması veya herhangi bir makinayla asla kurutmamak gerekir. Çünkü bu durum ter veya nemin daha fazla içeri gitmesine sebep olabilir. Bu da cihazın bozulma riskini arttırır.

 

Artık günümüz işitme cihazlarının çoğu nano kaplıdır ve yine birçoğu IP68 (toz veya suya dayanıklılık seviyesi ) teknolojisine sahiptir. Fakat bu kesinlikle sudan veya tozdan etkilenmez anlamına gelmiyor. IP 68 belli bir dereceye kadar etkilenmediğinin seviyesidir. Sonuçta ter, nem, deniz suyu ve havuz suyu normal su gibi değil tuzlu sudur.  Tuzlu su da cihazın oksitlenmesine sebep olur. Bu sebeple işitme cihazlarını kesinlikle terden ve nemden uzak tutmak gerekir ve tatil bitiminde cihazları servise gönderip işitme cihazı bakımı yapılması gerektiğini de unutmamalıyız. Bakım işitme cihazlarının ömrünü uzatır.

 

Odyometrist Derya Şensoy

Kaynakça

1-NAVARRO, RICHARD., KEEPING HEARING AIDS DRY, The Hearing Journal,2001

Diğer Blog Yazıları