03.11.2021

İşitme Cihazı Kullanım Süreçleri

İşitme Cihazı Kullanım Süreçleri

İşitme cihazı kişinin işitme kaybına göre, kişinin duymak istediği ses rengine göre dijital programlanabilir cihazlardır. Bu yüzden kişinin işitme kaybı öncelikli olarak önem arz eder. İşitme cihazı kullanmadan önce hastanın öncelikli olarak Kulak Burun Boğaz hekim muayenesi olması ve odyoloji muayenesi gerekir. Kulak Burun Boğaz hekimi “İşitme cihazı kullanabilir.” şeklinde reçete yazdıktan sonra işitme cihazı alım sürecine geçilir.

İşitme merkezlerinde bulunan işitme uzmanları kişinin işitme kaybının derecesine, ince-kaba motor becerilerine göre işitme cihazı önerirler. İşitme cihazları da teknolojik cihazlar olduğu için aradaki farkları belirlemek için kullanıcı adayının işitme cihazını kulağına takıp denemesi gerekir. Burada denenen işitme cihazından alınan verim işitme testinin doğruluğuna, kullanıcı adayının kendini tam ifade edebilmesine ve işitme uzmanının kişinin sosyal hayatına, işitme kaybına uygun cihazları önermesine bağlıdır. Burada uygulanan cihaz hastaneden alınan reçeteye uygun olmak zorundadır. İşitme cihazı uygulaması bittikten ve cihazlar denendikten sonra kişinin en memnun kaldığı cihaz, kişi tarafından ve işitme uzmanının konsültasyonunda uygulanır.

                Peki, işitme cihazı almak ve kullanmaya başlamak tek başına yeterli midir?

Bu sorunun cevabı “Kesinlikle hayır.”dır. Çünkü işitme cihazı almak tek başına yeterli gelmez. Burada işitme cihazına alışma süreci ve takip çok büyük önem arz eder.

Alışma süreci aslında işitme kayıplı bireyin az duyduğu sesleri bir anda normal işitmede veya normal işitmeye çok yakın seviyede duymaya başladığı için gereklidir. Kısacası yürümeden önce emeklemek gerekir. Bu süreçte işitme cihazı kullanmaya başladığınızda her zaman yanınızda olan bir işitme uzmanının olması çok büyük önem arz eder. Çünkü işitme cihazı kullanıcısı olan çoğu insan ilk defa işitme cihazı kullanacağından konunun biraz uzağında kalabilir. İşitme uzmanının konsültasyonu da burada devreye girer.

                Alışma sürecinde neler olur?

İlk olarak biraz önce de bahsettiğimiz gibi sesler eskisine göre daha yüksek gelir. Ancak düzgün ayarlanan bir cihaz hiçbir zaman sizin gereğinden fazla ses duymanıza neden olmaz. İlk zamanlarda seslerin fazla gelmesi işitme kaybına ve seslerin az gelmesine beynimizin alışmış olması ve normal gelen seslerin alışmadığımız düzeyde olmasından kaynaklanır. Burada uygulama yöntemleri uygulayıcılara göre değişir. Ama en çok kullanılan, gerekli olan ses seviyesinin daha altından kazanç vermeye başlayıp zamanla normal seviyeye gelmektir. Çünkü ayaklarınız 42 numaraysa 41 numara ayakkabı belirli bir süre size olur, sonrasında ayağınızı acıtmaya başlar. Bu da demektir ki işitme cihazının sizin için gerekli olan seviyeye ayarlandığında bir süre mutlu oluruz ve sonrasında sesler az gelmeye başlar. O zaman anlaşılır ki kullanıcı işitme cihazına alışmıştır ve sesler normal seviyeye yükseltilmeye hazırdır.

                İşitme cihazını kullanmak bir süreç işidir.

Güzel başlayan işitme cihazı kullanımın devamında da tam konfor sağlaması ve alınan verimin maksimum düzeyde olması için kişinin işitme kaybının kontrol edilmesi ve işitme cihazının yıllık bakımlarının yapılması gerekir. İşitme cihazı kullanıcıları işitme testlerini her yıl rutin bir şekilde yaptırmalıdır. Test sonrasında işitme cihazı yeni teste göre tekrar ayarlanmalıdır. Bu etkinin artırılması açısından da kullanıcın önce KBB hekimine muayene olması sonrasında da işitme testi yaptırması gerekir. İdis İşitme Merkezleri’nden cihaz alımı yapıldığı zaman ömür boyu işitme testi ücretsiz bir şekilde yapılır.

                İşitme cihazı bakımı nedir?

İşitme cihazları şekline göre daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi kulak içi ve kulak arkası olarak ikiye ayrılır. İki cihazın da bakımları farklı şekilde yapılır. Bunlardan bazılarını kullanıcılar tarafından, örneğin filtre değişimi gibi, bazıları da işitme uzmanları tarafından kliniklerde yapılır, örneğin kulak arkası BTE cihazların hortum değişimi, gibi. Bunlar çoğu zaman tam olarak yeterli değildir. Tam olabilmesi için cihazın içinin de temizlenmesi gerekir. Bu da cihazın ya da cihazların teknik servise gönderilmesiyle olur. İdis İşitme Cihazlarında cihaz garanti kapsamında olduğu sürece yani iki yıl bakım ücreti alınmaz.

Eğer bu aşamalar işitme cihazı kullanımında tam olarak uygulanırsa kişiler işitme cihazından iyi verim alırlar ve işitme kaybının olumsuz etkilerinden korunabilirler.

 

Odyolog Erdem Kaplan

Diğer Blog Yazıları