Bluetoothlu (2.4 GHZ) İşitme Cihazları
Teknoloji günlük hayatımızın tamamında bizimle birlikte. Telefonlar, tabletler, bilgisayarlar, televizyonlar artık hayatımızın her anında bizimle beraber. İnternet üzerinden alışveriş yapıyor, sevdiklerimizle görüntülü konuşuyor, evlerimizden online çalışıyor ve eğitim öğretimimize devam ediyoruz. Böyle bir teknoloji dünyasının içindeyken işitme cihazlarımızın bu teknolojiye ayak uydurma gereksinimi kaçınılmaz bir ihtiyaç haline geldi. Bluetooth 2.4 Ghz teknolojisi sayesinde işitme cihazlarımız diğer tüm cihazlarımız ile bağlantı sağlayabiliyor.
Bluetooth 2.4 Ghz özellikli işitme cihazları ile yapabildiklerimizi sıralayacak olursak:
- Doğrudan ses aktarımı
- App uygulaması ile:
- Cihazının sesini artırıp-azaltma
- Cihazının programlarını değiştirme
- Cihazının pil durumunu takip etme
- Cihazının nerede olduğunu harita üzerinden bulma
- Kullanıcılar için faydalı bilgilere erişebilme
- IFTTT özelliği ile internete bağlanabilme
- HearingFitness ile hedefler belirleme ve kayıt tutabilme
- Kablosuz bağlantılı aksesuarlar ile
- ConnectClip,
- TV adaptörü
- Telefon adaptörü
- EduMic bağlantısı yapabilme,
- RemoteCare ile Uzaktan programlama imkanı
1-Doğrudan Ses Aktarımı
İşitme kayıplı bireyler telefon ile konuşurken algılamakta zorluk çekebilirler. Bu durumun sebebi karşıdaki insanın yüz ifadesi görülmediği için anlamanın zorlaşması, telefon ile işitme cihazı arasında ses iletilirken sesin bozulmaya uğrayabilmesi, ortam gürültüsünün çok olması ve bunların sonucunda seslerin anlaşılmaz bir hale gelmesidir.
İşitme cihazları sayesinde ses her iki işitme cihazına aynı anda ve bozulmaya uğramadan doğrudan aktarılır. Kullanıcı tıpkı kablosuz kulaklık kullanır gibi telefonu kulağına götürmeden rahatça konuşmaları duyabilir. Ayrıca film izlerken, müzik dinlerken ekstra bir kulaklık takmasına gerek kalmadan sesler doğrudan işitme cihazına aktarılır. Bluetooth 2.4 Ghz destekli işitme cihazları; pediatrik kullanıcılarımızın canlı video derslerinde, yetişkin bir kullanıcılarımızın online toplantılarında, yaşlı kullanıcılarımızın sevdikleriyle telefonda konuşmasında kısacası her yaştaki kullanıcıya hitap eden bir teknoloji sunuyor. Sadece ilk kullanımda işitme cihazı ile iPhone®, iPad® ve iPod touch cihazlarının veya ASHA uyumlu Android cihazlarınızın bağlantısının yapılması yeterli oluyor. Sonrasında telefon görüşmesi yaparken telefonu açmanız yeterli olacaktır.
2-Telefon Uygulamaları ve Faydaları
Android veya İOS işletim sistemli cihazlarda Play Store veya APP Store üzerinden işitme cihazınız ile uyumlu uygulamayı indirdikten sonra kolay bir şekilde bağlantı sağlayıp bu uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Biz işitme uzmanları kullanıcılarımız için en uygun ses seviyesini bazı testler yaparak belirleriz. Ancak sese hassasiyeti olan bir kullanıcı bu ses seviyesi ile kalabalık gürültülü bir ortama girdiğinde cihazı kullanmaya yeni başladığı sıralarda rahatsız olabilir. Bu gibi durumlarda kullanıcının sesi azaltabilmesi veya çabuk adapte olan bir kullanıcıya sesler az geldiğinde kullanıcının sesleri yükseltebilmesi çok büyük bir avantaj sağlamaktadır.
Bunların yanı sıra işitme cihazı kullanıcısı telefon uygulaması içinden işitme uzmanı tarafından oluşturulmuş programları değiştirebilir, pil durumunu takip edebilir. Kullanıcılarımız için oluşturulan rehberlik alanı içinden işitme cihazı kullanımı ve işitme kaybı ile ilgili faydalı bilgilere erişebilir. Hearing Fitness uygulaması ile işitme cihazını günlük ve haftalık olarak ne kadar kullandığını görebilir. Daha çok hangi ses ortamlarında kullandığını detaylı bir şekilde grafikler halinde sunan ve daha konforlu işitme cihazını kullanması için kullanıcısına öneriler sunan HearingFitness kullanıcılara işitme cihazlarını kullanması yönünde teşvik eder.
Kullanıcılarımızın en çok kullandığı özelliklerden bir diğeri ise işitme cihazının yerini bulabilme özelliği. Örneğin işitme cihazını kaybettiniz nerde olduğunu hatırlamıyorsunuz. Uygulama, işitme cihazınızı kaybettiğiniz noktayı, yani aslında telefon ile işitme cihazının en son bağlı olduğu noktayı, harita üzerinden size gösteriyor.
Son olarak IFTTT özelliği ile size sınırsız sayıda imkân sunarak hayatı kolaylaştırır. Açılımı ‘eğer bu olursa bunu yap’ şeklinde tanımlayabileceğimiz bu teknolojiden nasıl faydalanacağınız sizin hayal dünyanız ve ihtiyaçlarınıza göre şekillenir. Örneğin e-postanızı uygulamaya entegre ederek e-posta geldiğinde işitme cihazınıza bildirim gelmesini sağlayabilir, hava durumundan bilgi alarak hava yağmurlu olduğunda cihazınız sizi sesli bildirimle uyarabilir, akıllı ev sisteminiz varsa entegre ederek evde zil çaldığında ya da yangın alarmı aktif olduğunda cihazınıza bildirim gelebilir. Bu gibi örnekleri çeşitlendirebilmek tamamen sizi hayal dünyanıza kalmış, sınırsız sayı da komut verebilirsiniz.
3-Kablosuz Bağlantı Aksesuarları ile Bluetooth 2.4 Ghz Teknolojisi
Gürültülerin konuşmacıların sesinden daha yüksek olduğu kalabalık dinleme ortamlarında yardımcı dinleme sistemlerine ihtiyaç duyabiliriz. Örneğin okul çağındaki bir çocuk için kalabalık bir ortamda, etraftaki çocuk sesleri arasında öğretmene odaklanabilmesinin daha kolay olabilmesi için yardımcı sistemler kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlar. İşitme cihazı aksesuarları, Bluetooth 2.4 Ghz bağlantısı sayesinde işitme cihazlarına bağlanarak kullanıcının ihtiyacına göre ona yardımcı olabilir.
Örneğin bir öğretmenin yakasına veya boynuna astığı ConnectClip cihazımız sesleri toplayarak öğrencinin işitme cihazına doğrudan aktarır. Bu sayede işitme cihazı kullanan birey etraftaki gürültüden arındırılmış net bir ses işitebilir ve daha rahat derse odaklanır. İşitme kayıplı bir bireyin, hem akademik hem de sosyal hayatında ihtiyacı olan seslere odaklanması onun yaşıtlarından geri kalmamasını sağlar. Televizyon izlemeyi seven kullanıcılarımız için ise Bluetooth 2.4 Ghz bağlantılı TV adaptörünü işitme cihazına bağladığımızda, televizyondaki sesler direkt olarak işitme cihazına gelir ve kullanıcının daha net ve konforlu bir ses duymasını sağlar. Bir diğer aksesuarımız ise telefon adaptörü. Yoğun iş görüşmelerini sabit telefon ile yapan veya evinde sabit telefon kullanmayı tercih eden kullanıcılarımıza büyük bir konfor sağlar. İşitme cihazı ve telefon adaptörü ile ConnectClip sayesinde bağlantı sağladıktan sonra telefon konuşması sırasında ekstra hiçbir şey yapmaya gerek kalmadan çok kolay bir şekilde telefon konuşması yapılabilir.
4-Uzaktan Programlama İmkanı
Pandemi öncesinde uzaktan programlama yapabilmemizin avantajlarını anlatırken şöyle diyorduk; ‘’Tatildeyken veya iş seyahati nedeniyle şehir dışındayken işitme cihazınıza ayar yaptırmaya ihtiyaç duyduğunuzda tatilinizin bölünmesine gerek kalmadan uzaktan bağlantı ile işitme cihazlarınızın ayarlarını yapabiliriz.’’ Tabi bunu söylerken en çok pandemi nedeniyle uzaktan bağlantı yapacağımızı bilmiyorduk.
Pandemi sebebiyle son zamanlarda 65 yaş üstü kullanıcılarımız evden çıkamıyorlar ya da evlerinden çalışan kullanıcılarımız kendilerini tehlikeye atmak istemiyorlar. Bu gibi durumlarda kullanıcılarımızın evden çıkmasına gerek kalmadan Bluetooth 2.4 Ghz bağlantılı cihazlarla online bağlantı kurarak işitme cihazlarının ayarlarında değişiklik yapabiliyoruz. Kullanıcının evden çıkmasına gerek kalmadan ayar yapabiliyor olmamız büyük bir avantaj. Ama bir diğer önemli olan nokta da bu teknolojinin kullanıcımızın en çok iletişim kurduğu ortamın içindeyken ayar yapabilmemizi sağlaması. Örneğin çok yoğun bir trafiğin olduğu cadde üzerinde oturan bir kullanıcı pencere açıldığında o seslerden rahatsız olduğunu söyleyebilir. Bu kullanıcımızın cihazına uzaktan bağlanarak, rahatsız olduğu ortamın içindeyken ayar yapabiliyoruz. Kullanıcımızın sorununu çok daha iyi anlıyor ve kolaylıkla çözüm üretebiliyoruz. Uzaktan programlama hakkında daha fazla bilgi almak için:
Bizler İdis Ailesi olarak işitme cihazınızdan maksimum verimi almanızı hedefliyoruz ve işitme cihazı kullanıcılarına en iyi desteği sağlayabilmek için teknolojinin tüm imkânlarından faydalanıyoruz.
Odyolog Cennet İnce