07.07.2021

Ani İşitme Kaybına Dair Bilinmesi Gerekenler

Ani İşitme Kaybına Dair Bilinmesi Gerekenler

Bir sabah uyandığınızda ya da gün içerisinde ortada hiçbir sebep yokken kulağınızda yoğun bir çınlama, uğultu, doluluk veya tıkanıklık hissettiyseniz ani işitme kaybı yaşıyor olabilirsiniz. " Nasılsa geçer, biraz bekleyeyim " demeyin, acilen bir Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzmanına başvurun!


ANİ İŞİTME KAYBI NEDİR ?

Ani işitme kaybı, öncesinde herhangi bir işitme probleminiz yokken, birkaç dakika ile gün arasında değişebilen, süreler içinde gelişen, genellikle tek taraflı olmakla birlikte iki taraflı da olabilen, saf ses odyometri testinde 3 ardışık frekansta 30 dB'den daha fazla bir kayıpla, iç kulak ve/veya işitme sinirindeki bir probleme bağlı olarak oluşan işitme kaybıdır.

 

ANİ İŞİTME KAYBI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Aniden ortaya çıkan çınlama, uğultu ya da kulakta dolgunluk hissi şeklinde de belirti verebilir. Kimi zaman baş dönmesi de bu belirtilere eşlik edebilir. Böyle bir durum fark ettiğinizde ilk yapmanız gereken şey size en yakın Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzmanına acilen başvurmak olmalıdır. Ani işitme kayıplarının tedavisinde en önemli nokta, tanının erken konularak tedavinin erken başlanabilmesidir. Erken tedaviyle işitme kaybının geri dönme olasılığı da artmış olur.

 

ANİ İŞİTME KAYBI NEDEN OLUR?

Ani işitme kaybı, %90 oranında sebebi bilinmeyen bir hastalıktır. Birçok nedene bağlı olarak gelişebilmektedir fakat hastaların genelinde herhangi bir etken bulunamamaktadır. Bu nedenle etkeni bulunamayan ani işitme kayıplarına “İdiopatik Ani İşitme Kaybı” (İAİK) denilmektedir ancak ortaya çıkmasında öne sürülen etkenler arasında enfeksiyöz nedenler - viral enfeksiyonlar, damarsal olaylar, geçirilen travmalar, çok şiddetli sese maruziyet, yaşanılan basınç değişiklikleri, hastanın geçirmekte olduğu iç kulak hastalığı, gizli seyreden beyin sapı tümörleri (akustik nörinom), bağışıklık sisteminin kişinin kendi vücudunu tahrip etmesiyle meydana gelen otoimmün hastalıklar ve kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar söylenebilir.


ANİ İŞİTME KAYBINDA NASIL TANI KONULUR ?

Hastanın, aniden işitmesinin azaldığını ifade etmesi ve yapılan kulak muayenesinde anormal bir bulgu olmaması önemlidir. İşitmedeki ani azalma saf ses odyometri testi ile tespit edilir.

Bunun yanında istenilen kan tahlilleri ile varsa genel hastalıklar ve enfeksiyon nedenleri araştırılır. İç kulak yolundaki tümörlerin de ani işitme kaybına neden olabileceği ihtimaline karşı işitme ve denge sinirlerinin de Manyetik Rezonans (MR) ile incelemesi yapılır.

 

ANİ İŞİTME KAYBI NASIL TEDAVİ EDİLİR ?

Ani işitme kaybının kesin nedeni bilinmediği için tedavisi de tartışmalıdır. Hastaların %65'inde kendiliğinden tam veya kısmi düzelme görülebilir fakat tedaviye ne kadar erken başlanırsa hastaların iyileşme oranları da bir o kadar yüksek olacaktır. Bir diğer tarafta ise pek çok ilacın birlikte kullanıldığı tedavi şekilleri bulunmaktadır. Kendiliğinden iyileşmenin çok yüksek olması, tedaviye başlama zamanı, vertigonun varlığı, hastanın yaşı vb. faktörlerin çokluğu, pek çok ilacın tek başına değil, bir ilaç grubu ile birlikte kullanılışı nedeni ile bu ilaçların etkinliklerinin karşılaştırmalarını yapmak zordur. Ancak hastalara hemen hemen tüm durumlarda yatak istirahati, tuzsuz diyet, sigara, alkol ve kafein alınmaması, stres oluşturabilecek her türlü faktörü hayatlarından uzaklaştırmaları ve hapşırma gibi ani basınç oluşturacak hareketlerden kaçınmaları önerilir. Ayrıca hastalara verilen psikolojik desteğin de tedavide olumlu etkileri olduğu gözlenmektedir.

Ağızdan alınan veya enjeksiyon şeklinde uygulanan kortizon tedavisi en yaygın ve kabul görmüş tedavi şeklidir. Kulak zarından orta kulağa yapılan (intratimpanik) kortizon enjeksiyonu tedavisi, hem yan etkilerinin az olması, hem de iç kulakta yüksek kortizon konsantrasyonunu sağladığı için önerilmektedir.

Ani işitme kaybının ilk üç günde tanılandığı durumlarda virüslere karşı etkili antiviral ilaçlar da tedaviye eklenebilir.

Hiperbarik oksijen tedavisi ise tek başına, ilaç tedavileri ile birlikte veya ilaç tedavilerinin yararlı olmadığı durumlarda denenebilir.

Kalıcı hale gelen ani işitme kayıplarının rehabilitasyonu ise işitme cihazları ile yapılır.

İşitme cihazları ve işitme testi hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Odyolog Ülkem GEÇER

Diğer Blog Yazıları